Zorindha's Place in the Sun

me, myself and my words

Konstigt

Lousiana. Sen jag flyttade hit har jag velat besöka detta ställe med det underliga namnet (folk som inte vet vad det är brukar se lite förbryllade ut). Just nu pågår en mangautställning där, vilket givetvis var intressant för mig och mina syskon, mangaintresserade som vi är. Och där gick vi runt och läste om serier vi redan hade läst eller tänkte läsa bland pensionärer som aldrig hört ordet manga förut och föräldrar som avfärdat det som serietidningar för barn.

Det skönaste med manga är att det är komplicerat att läsa. Till flera av dem måste man använda sin egen fantasi, och oavsett måste man anstränga sig lite för att läsa dem “åt fel håll”. Dessutom finns det manga för nästan alla, till exempel “Pet Shop of Horrors” eller “Akira” där den senare inte ens bör läsas av barn. Det är en konstform och den kan njutas av alla.

Detta tyckte jag kanske att utställningen inte fokuserade tillräckligt på. Den fokuserade inte på de olika stilarna att teckna eller framhäva historien eller personligheterna. Men det ska man kanske läsa sig till själv, kanske det är bäst när man själv får jämföra. I alla fall är det verkligen en utställning värd att se!

Där fanns också en väldigt stor utställning av Per Kirkeby, Danmarks nationalkonstnär tydligen. Hans sätt att måla var fantastiskt, han använde sig mycket av skrapan för att få fram sina effekter vilket jag blev imponerad av. Däremot var det flera av hans tavlor som man behövde läsa sig till vad de visade, och det var väl lite mindre imponerad. Men där fick jag en liten kulturell input och kanske lite att testa på min målarkurs i veckan. Oavsett är det bra för själen att se lite konst och få drömma sig bort in i bildernas värld.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on October 19, 2008 by in Swedish.
%d bloggers like this: